miércoles, 15 de septiembre de 2021

NOVETATS LITERÀRIES SETEMBRE 2021

 


MONTSE BARDERI, "LA VIDA AUTÈNTICA", COLUMNA

 Un triangle amorós i una recreació de la història clàssica del Cyrano. Algú pot estimar en nom nostre? La protagonista principal és una editora i el llibre conté també força reflexions sobre el món de l'art.

 

CARLOTA GURT, "SOLA",  PROA

 

Primera novel·la de Carlota Gurt --de debò que no la seguiu a Twitter?-- després del recull de contes "Cavalcarem tota la nit", premiat amb el Mercè Rodoreda de contes. "Sola" fa protagonista la Mei, una escriptora que busca refugi en una casa aïllada. Però la soledat, encara que sigui buscada, no sempre juga a favor.

 



CRISTINA MASANÉS, "EROICA", L'AVENÇ

A la pregunta de si la pandèmia deixarà petja en el món del llibre, una de les respostes possibles és aquest títol inclassificable que publica L'Avenç. "Eroica" és el particular diari de Cristina Masanés. Reclosa a casa per la pandèmia, l'escriptora surt cada matí al pati a fotografiar el cel. La imatge del blau, juntament amb la música de Beethoven i l'escriptura d'un diari, l'ajuden a no perdre's. 


CLARA QUERALTÓ, "ET DIRÉ R.", EMPÚRIES


El 2019 va guanyar el Mercè Rodoreda de contes amb "El que pensen els altres". Clara Queraltó debuta en la novel·la explicant els interrogants de la Lucía, la seva protagonista, quan deixa la casa familiar per anar a una gran ciutat i queda embarassada: "Jo hauria volgut que les coses anessin d'una altra manera (...)".

 




SÍLVIA SOLER, "NOSALTRES, DESPRÉS", UNIVERS

 Sílvia Soler ha col·locat el seu "Nosaltres, després" al capdamunt dels llibres més venuts de la temporada literària que ara comença. Una novel·la sobre el pas del temps, l'amor, l'amistat i els daltabaixos vitals que l'autora ha escrit després de viure l'experiència del càncer.

 





TINA VALLÈS, "EL SENYOR PALOMAR A BARCELONA", ANAGRAMA


Tina Vallès va triomfar amb "La memòria de l'arbre" i ara publica un llibre de naturalesa molt diferent. Un particular homenatge a l'escriptor Italo Calvino -un dels seus autors de referència- i a la ciutat de Barcelona. La companyia ideal mentre passegeu -i badeu- per la ciutat.

 


SARA MEDINA, "NO EM BUSQUIS", ROSA DELS VENTS


Sara Medina és una autora que no existeix. O una autora amb trampa. Sara Medina debuta amb la trepidant "No em busquis", la història de la recerca d'un jove desaparegut a Barcelona. Una novel·la escrita a quatre mans. Sara Medina són l'escriptor David Cirici i la guionista Carmen Fernández Villalba.

 





'EFENDI' D'ELISABET RIERA

Periodista i escriptora, Elisabet Riera s'apropa a la ciència-ficció amb Efendi, una novel·la editada per Males Herbes, un dels segells que més està fent per difondre el gènere a casa nostra, ja sigui amb clàssics com Philip K. Dick, o amb autors locals com la mateixa Riera. 

VIDES POTSER', DE JOAN VIGÓ

 Sorgit del subsòl cultural barceloní, Joan Vigó ha acabat per refermar-se com un dels escriptors de prosa més atractives actualment. Autor de diversos poemaris, va debutar en la novel·la amb Haiku a Brooklyn (LaBreu, 2018), format que torna a visitar amb Vides potser, també publicada per LaBreu. 

Un vigilant de sala de museu reconvertit en detectiu privat rep el seu primer encàrrec d’un client anònim. Haurà de seguir l’enterramorts d’un poble de la costa. Per dur a terme la investigació, s’instal·la a la vila i es relaciona amb els seus habitants, amb una identitat que li permet passar desapercebut. Aquesta recerca, a priori rutinària, el durà per un camí inesperat amb l’aparició d’una dona excepcional que l’arrossegarà cap a una passió molt particular. Les vides que investiga, juxtaposades amb el dia a dia de l’investigador acabaran mostrant existències farcides de secrets, zones fosques, fetitxismes i fantasmes personals.

'JUNIL A LES TERRES DELS BÀRBARS', DE JOAN-LLUÍS LLUÍS


 Joan-Lluís Lluís és, juntament, Joan-Daniel Bezsonoff un dels màxims exponents de la literatura catalana en català a la part nord de la ficticia frontera política del país. Escriptor incontinent en totes les seves dimensions i expressions, amb Junil a les terres dels bàrbars firma una de les seves obres més ambicioses.  

Junil és l'heroïna d'aquesta història, encola papirs a la llibreria del seu pare fins que aquest mor. Fuig a peu amb tres esclaus. El temps és el principi de l'era cristiana; el lloc, una marca de l'imperi romà. Tot un repte literari el que es planteja i supera l'autor de Perpinyà. 

 

FONT: EL NACIONAL. Els 20 millors llibres per gaudir d'una tardor literària. Oriol Rodríguez Barcelona. Dijous, 2 de Setembre 2021

13+1 autores queno et pots perdre de la Setmana del Llibre en Català


No hay comentarios:

Publicar un comentario